top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverRudi Luyten

FISCAAL IDEAAL EINDEJAARSGESCHENK

De eindejaarsperiode komt stilaan dichterbij en u wilt uw zakenrelaties en personeel een geschenk geven. Wat is nu fiscaal gezien het meest ideale om te geven?Geschenk van max. € 125 aan uw zakenrelaties.

Dat is inderdaad het bedrag, incl. btw, per jaar dat telt. Blijft u onder dat bedrag van € 125, dan is de kost voor het geschenk maar voor de helft fiscaal aftrekbaar, maar uw zakenrelatie wordt er dan privé niet op belast.

Geeft u een geschenk van geringe waarde, zoals een pen met uw naam en/of logo erop, dan zijn de kosten daarvan volledig aftrekbaar. Zo’n gebruiksvoorwerpen worden dan als reclameartikels beschouwd.

Voor de Btw geldt € 49,99.

De btw kunt u recupereren, alleen moet u dan per zakenrelatie minder dan € 50 excl. btw spenderen. Gaat u daarboven, dan verliest u de btw-recuperatie op de aankoop volledig.

De btw op sterkedrank of rookwaren is nooit aftrekbaar, dus ook niet als u deze zaken weggeeft als relatiegeschenk en u onder die € 50 (excl. btw) blijft. Wijn en champagne vallen (gelukkig) niet onder ‘sterkedrank’.

De btw-aftrek voor relatiegeschenken geldt enkel voor goederen. Filmtickets zijn voor de Btw een dienst, waardoor u de btw daarop niet kunt recupereren.

Aan uw personeel.

Voor de Btw gelden dezelfde principes als voor uw zakenrelaties, nl. lager dan € 50 excl. btw per werknemer en per jaar. U hoeft dat geschenk zelfs niet te geven met Nieuwjaar of Kerstmis.

Voor uw personeel € 40 incl. btw hanteren!

Het geschenk is voor 100% aftrekbaar en uw personeel wordt er ook niet op belast. Het gaat dan om een sociaal voordeel, maar het is voor de fiscus wel vereist dat u het geschenk geeft naar aanleiding van een speciale gelegenheid, zoals Kerstmis of Nieuwjaar of een verjaardag. Deze € 40 telt voor het volledige jaar voor alle gelegenheden samen. Wordt die grens overschreden, dan is de volledige kost niet aftrekbaar, ook het deel tot € 40 niet.

Ook voor de RSZ € 40.

De RSZ heeft ook eigen grensbedragen tot waar die geen sociale bijdragen heft. Voor gelegenheidsgeschenken aan uw personeel hanteert de RSZ ook een plafond van € 40. Voor werknemers met kinderen wordt het fiscale drempelbedrag van € 40 verhoogd met € 40 per kind!


Relatiegeschenken met een waarde ≤ € 125 (incl. btw) zijn voor 50% aftrekbaar en niet belast bij uw zakenrelatie. Voor uw personeel beperkt u uw geschenk met Kerstmis of Nieuwjaar tot max. € 40 (incl. btw). Voor de Btw ligt de grens op € 50 (excl. btw).


42 weergaven0 opmerkingen

Kommentare


bottom of page